Bart Nijs
Vlaanderens meest gevreesde gedachtenlezer

Wat is een mentalist / mentalisme?

Mentalisme is eerst en vooral een vorm van entertainment.

Een mentalist is niet paranormaal begaafd en zal niet pretenderen dat hij met behulp van tarotkaarten of andere esotherische wegen jouw toekomst kan voorspellen of je leven kan veranderen.

Bart Nijs is een mentalist. Hij is iemand die gedachten leest, beslissingen beïnvloedt en schijnbaar het onvoorspelbare kan voorspellen. Om de illusie van gedachtenlezen te bereiken maakt een mentalist gebruik van verschillende technieken. Die technieken zijn onder andere: lichaamstaal lezen, cold reading, statistiek, subliminale beïnvloeding maar ook ordinaire goocheltechnieken. Mentalisme wordt vaak Magic of the Mind genoemd. Goochelen met gedachten.

Meer hoef je eigenlijk niet te weten.

  • Mentalisme is boeiender voor het publiek dan goochelen. (onderzoek wijst dit uit, zie de video hieronder)
  • Een mentalist is een entertainer
  • Een mentalismevoorstelling is voer voor dagenlang napraten.

Het is een ervaring die niet in woorden te vatten is.  Iemand zei ooit dat mentalisme de meest intieme vorm van entertainment is omdat je letterlijk in het hoofd van het publiek zit.

Nu ben ik nog  nieuwsgieriger:

Het publiek verkiest mentalisme boven goochelen, en dit is waarom:

Het verschil tussen een goochelaar en een mentalist

Een mentalist is soms ook een goochelaar omdat hij een aantal goocheltechnieken onder de knie heeft. Maar een goochelaar is maar heel zelden een goede mentalist.

Omdat mentalisme zo populair geworden is, zijn er ook veel goochelaars die zich in het vaarwater van de mentalisten begeven. Op het moment van dit schrijven zijn er in België (Vlaanderen) slechts een handvol ‘echte’ mentalisten. Je zult bijvoorbeeld een mentalist slechts heel zelden iets zien doen met een kaartspel. Een goochelaar daarentegen zal al snel zijn vertrouwde spel kaarten bovenhalen en een kaartentruc proberen te vermommen als gedachtenlezen. Daar is niks mis mee, het kan ook heel entertainend zijn, alleen is dat geen mentalisme.

De oorsprong van het mentalisme

Het mentalisme vindt zijn oorsprong in het spiritisme. Spiritisten waren in de vorige eeuw mensen die pretenteerden contact te hebben met overledenen. Heel vaak ten koste van hun publiek. Omdat bleek dat het concept wel erg interessant was en mensen dit soort dingen wilden zien, zijn een paar ‘eerlijke charlatans’ op het idee gekomen om de technieken van de spiritisten te gaan gebruiken in een amusementsvorm. Zij waren relatief eerlijk over wat ze deden en maakten geen misbruik van mensen in hun zwakste momenten. Het mentalisme als entertainment was geboren.
 

Mental magic of Mentalisme

In onze moderne tijden wordt mentalisme vaak gezien als een subdivisie van het goochelen. Maar wat goochelaars vaak als mentalisme verkopen is eerder mental magic. Een speelkaart die verandert in de kaart waar de toeschouwer aan dacht, een woord dat plotseling ergens verschijnt, … Vaak te verklaren mbv vingervlugheid of manipulatie. De attributen die goochelaars gebruiken zijn ook vaak herkenbaar als goochelattributen.

Mentalisme gebruikt minder tussenstappen en zal nooit goochelattributen gebruiken. Pen en papier, een muntstuk, een dobbelsteen, een boek, … De dingen die je zelf in huis hebt, dat is het materiaal van een mentalist. Dát en uiteraard de gedachten van het publiek.

Waar een goochelaar een kaart laat kiezen en dan via manipulatie van het kaartspel te weten komt wat die kaart was zal een mentalist iemand gewoon aan een kaart laten denken en via manipulatie van zijn gedachten de waarde van die kaart achterhalen.

Niet gevonden wat je zoekt?

Ik kan je waarschijnlijk toch nog helpen.

Hey, ik herken jou! Je bent hier al eerder geweest. Tijd om te stoppen met twijfelen. Druk op die contact knop en kom te weten wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Jouw evenement en mijn act, een topcombinatie!

Bedankt voor je berichtje!

Ik probeer je binnen de 24u te contacteren voor meer info. Bekijk in afwachting of ter inspiratie alvast één van deze pagina’s: